? מיליון יהודים חיו בארצות ערב ובמדינות מוסלמיות עד שנות השבעים של המאה ה-20 . מדינות אלו רוקנו את ארצותיהן מאזרחיהם היהודים. היכן הם ומה עלה בגורלם
;
רשימת עדויות בתימן רשימת עדויות בתוניס רשימת עדויות במרוקו רשימת עדויות באלג'יריה רשימת עדויות בלוב עדויות מקהילות במצרים רשימת עדויות בלבנון עדויות מקהילות בסוריה רשימת עדויות בעירק
 
   

 ההחלטה להתחיל לתעד את סיפוריהם של יוצאי ארצות ערב הייתה בעקבות המידע שהגיע מפיו של עובד בן עוזר, יו"ר "ווז'ק" הארגון העולמי של יהודי ארצות ערב,לפיו מתוך 95000 בתי אב יהודים שהגיעו לישראל מהתפוצה של המזרח התיכון וצפון אפריקה רק 5000 תיעדו את סיפור עלייתם לישראל ותיעוד הרכוש שנטשו בארצות מוצאם.

ממשלת ישראל הפקידה את התיעוד לכך למשרד המשפטים, אך נכון לשנת 2005  , ללא תקציב הולם, זה נעשה בעצלתיים והתוצאות בהתאם, דהיינו 5000 תיקים בלבד. לא ידוע כמה עדויות נגבו מאז ע"י משרד המשפטים.

הוחלט שבמסגרת התנדבות לארגון "ווז'ק" להתחיל לתעד את סיפוריהם של אנשים מהקהילות השונות. היה אז חשש שבעוד כמה שנים אי אפשר יהיה להחזיר את הגלגל אחורה, כי רובם ילכו לעולמם. זמן קצר אחרי החלטה זו נאלץ הארגון לסגור את שעריו, לאחר שממשלת ישראל בטלה את הקצבה לעמותה.

בלית ברירה, סיפור הקהילות נכתב בהתנדבות ע"י הגב' גבאי אשר גם תיעדה את סיפוריהם של יחידים יוצאי קהילות אלו. המקורות לתיעוד זה כללו חומר הרב שהצטבר עד אז ב"ווז'ק", התייעצויות עם ראשי הקהילות ומרצים באוניברסיטאות שהתמחו בקהילות היהודיות, כמו גם ספרות שדנה בעלייתם של קהילות אלו .
העדויות המובאות באתר זה נעשו באופן אקראי לחלוטין, בכל פעם שהתוודעתי לאירוע מסוים בחייהם של יחידים מארצות ערב, נהגתי לשכנעם לספר את סיפורם ולפרסם באתר. העדויות נעשו לאורך תקופה ארוכה משנת 2000 ועד לאחרונה, לעתים בפרקי זמן רחוקים. חלק מהמרואיינים כבר הלכו לעולמם.
התגובות לבקשותיי לתעד את הסיפורים היו מגוונות. חלק מהמרואיינים שמחו מאוד וראו בבקשה תשומת לב והכרה בסבלם. אי לכך הם שיתפו פעולה ברצון. אחרים התנגדו משום שלא רצו לחשוף את עצמם, והיו אף כאלה שחששו לביטחונם אם יספרו מה היה בארצות מוצאם.

מאחר ואנוכי ילידת עיראק ודוברת ערבית, הגישה אל יוצאי קהילה זו הייתה קלה לי יותר. אי לכך רוב העדויות באתר הן מקהילת בבל.
בנוגע לעדויות מקהילות אחרות, הגישה אליהן הייתה קשה יותר, והעדויות המעטות שמופיעות באתר הן בעיקר פרי של מפגשים מקריים.
ניתן להבחין בשוני בין עדויות של יהודים שהגיעו בשנות ה50 לאלו שהגיע בשנות ה60 והשבעים - בשל הבדלים בגיל המרואיינים, נסיבות בואם, השכלתם ומהירות
השתלבותם בחברה הישראלית.

סוגי העדויות

עדויות יחידים. בעדויות אלו תיעדתי את סיפורם של האנשים שפגשתי. בתום התיעוד סיכמתי והקראתי להם את הכתוב כדי לקבל את אישורם לפרסום העדות. לפי בקשתם תיקנתי או שיניתי פרטים שלא היו מדויקים.  

1.עדויות קבוצה: בעדויות אלו ראיינתי קבוצה של מרואיינים מכמה קהילות. עבודה זו נעשתה  בבתי אבות.  

2.עדויות (בעיקר מסוריה) שהוצגו בטריבונל שהתכנס ביום 27.10.87 בוואשינגטון ושבראשו עמדו שני משפטנים מהשורה הראשונה, ארתור גולדברג, שופט בית המשפט העליון בארה"ב ופרופסור ארווין קוטלר מהפקולטה למשפטנים של אוניברסיטת הארווארד בארה"ב . 

3.עדויות שגביתי במהלך עבודתי במוזיאון מורשת יהדות בבל, כאשר התקיים אירוע שבו סיפרו יהודים על מה שארע להם בעיראק. התיעוד נעשה על ידי במטרה להציגו באתר.  

4.רוב העדויות כתובות, אבל בשנים האחרונות התחלתי לתעד במצלמת וידאו,כדי לגוון את צורת גביית העדות. 

בשנים האחרונות הפסקתי לתעד. המשרד לאזרחים ותיקים יצא בקול קורא לכל יהודי מארצות ערב לבוא לספר את סיפורו לשם תיעודו. אני מברכת על החלטה זו ומקווה שהיא אכן תעניק אפשרות להנציח את סיפורם של בני ובנות הקהילות היהודיות בארצות המזרח התיכון וצפון אפריקה.  

למרות הנאמר לעיל, במידה ובן או בת קהילה זו או אחרת מעוניין/ת להתראיין ושסיפורו יופיע באתר, תוכלו ליצור עמי קשר דרך המייל המופיע כאן ואשמח לסייע בידכם/ן.  

אני מקווה שהתיעוד ישמש את החוקרים ואת הסקרנים להכיר את חייהם של היהודים בארצות הללו מעט יותר לעומק, את מנהגיהם, אמונותיהם ואורחות חייהם בתקופות שטרם קום המדינה, ואולי להעניק תשובה לשאלה מדוע נטשו רוב היהודים בחיפזון מולדת שבה חיו אלפי שנים ומדוע הסכימו לשלילת אזרחותם בכדי להגיע נטולי רכוש לישראל.  

בדף 'עדויות', מוצג לקורא תפריט חדש (במקום התפריט הראשי) של 'כפתורים' (בצבע ירוק) אשר מאפשרים לו לנווט ולבחור את ארץ מוצאה של העדות שמעניינת אותו (מבין ארצות ערב המוצגות בדף זה) ולהתרשם באופן אישי על אודות חייו של בעל העדות ואולי גם להכיר אותו ולהתקשר אליו מחדש

כמו כן, הקורא מוזמן להשתמש בתפריט הראשי שממשיך להופיע אבל בתחתית הדף ו/או לדפדף אחורה או קדימה (לדפים הקשורים מבחינת העניין), או ישירות לדף 'אודותינו'
אנא, שימו לב כי עקרון הניווט הכולל של האתר אשר מאפשר להגיע 'מכל דף לכל דף' נשמר לאורך כל דפי האתר 

 

  אל המאמרים אל סירטוני עדויות ועוד אל רשימת העדויות קהילות יהודים בארצות ערבעמדות מדיניותשל ארצות ערבעמדות מדיניותשל ארצות ערב על אודות   index.html


עבור לדף הבא לדף הבית kl tk vs; veuso